Hoe vertel je het verhaal van een crisis?

Musea en erfgoedinstellingen beheren niet alleen bijzondere objecten (materieel erfgoed), maar ook ervaringen, gebeurtenissen, emoties en belangrijke momenten in onze geschiedenis (immaterieel erfgoed). Dat laatste is niet makkelijk. Toch kan dat. Iedere collectie is namelijk een verzameling van verhalen. Deze verhalen gaan over wie we zijn, wat we belangrijk en waardevol vinden, wat we denken en doen.

Omdat mensen zeer verschillend zijn, hebben ze andere perspectieven op wat er gebeurt in de wereld. Dit geldt zeker voor een ingrijpende gebeurtenis als de Coronavirusepidemie. Daarom is het belangrijk om met zo veel mogelijk mensen een dergelijk verhaal te vertellen.

Vernieuwende musea proberen al langer deze verschillende perspectieven te verzamelen om zo een verhaal van alle kanten te kunnen vertellen. Een inspirerend voorbeeld is het 9/11 Memorial and Museum in New York. Hoe vertel je het verhaal van deze aanslagen, de slachtoffers en het trauma dat tot op de dag van vandaag voortduurt? Men vroeg iedereen foto’s, geluidsfragmenten en videobeelden aan te dragen voor het toekomstige museum. Die werden vervolgens gekoppeld aan interviews met nabestaanden, hulpverleners en overlevenden. Zo ontstond een ingrijpende tentoonstelling die het verhaal van 9/11 vertelt.

Voor een museum betekent deze nieuwe manier van verzamelen vaak een andere manier van werken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verhalen waarvan je de waarheid niet helemaal kunt achterhalen? Hoe maak je van een protestbord een museaal object dat in principe dezelfde zorg nodig heeft als een oud schilderij? En hoe conserveer je een object dat leeft en nog in gebruik is, of zelfs helemaal geen object is?

Al deze vragen verdienen een antwoord. Met de Coronacollectie willen we laten zien dat verzamelen vooral een kwestie van doen is. Tegelijk verzamelen we de verschillende perspectieven op deze historische gebeurtenis. Wij zullen de hoogte- en dieptepunten van de collectie in eerste instantie digitaal ontsluiten. Als we de crisis achter de rug hebben, zullen we de Coronacollectie doneren aan een museum.

Contact

Je kunt ons bereiken via contact@coronacollectie.nl
Als je via de e-mail een bijdrage wilt doen, gebruik dan het adres bijdrage@coronacollectie.nl
Je kunt ons ook benaderen via Twitter en Instagram.

Colofon

De Coronacollectie is een initiatief van VISSCH+STAM.

Idee en realisatie: Erik Schilp, Jasper Visser
Ontwerp: Robin Stam
Redactie: Anton Kos

VISSCH+STAM is een designstudio met een diepgaand begrip van de organisatiestrategie die ten grondslag ligt aan een succesvol verhaal. VISSCH+STAM brengt organisaties en mensen in beweging. www.visschstam.com