Thema
Beeld
Tags
creatief, gesloten, kunst, kunstenaars, openbare ruimte, tentoonstelling, thuis

The Artist Is Not Present

Nu er voor kunst geen fysieke tentoonstellingsruimte meer is, is het tijd voor kunstenaars om de openbare ruimte te transformeren tot tentoonstellingsruimte. #redreamyourcity Deze interventie stelt de vraag wat er gebeurt als de kunstenaar verdwijnt en ons slechts een puur materiële wereld rest.

“Donderdagochtend 23 April heb ik het werk “The Artist Is Not Present” geplaatst op het Museumplein. In deze tijden waarin alle fysieke expo plekken voor kunst dicht zijn heb ik hiermee laten zien naar wat er gebeurt als de kunstenaar niet aanwezig is en de waarde van kunst. Natuurlijk ook een verwijzing naar het werk “The Artist Is Present” van Marina Abramovic. Wat gebeurt er als ik de kunstenaar weghaal, dan zijn het alleen een tafel en twee stoelen, maar door dit als kunstenaar in deze tijd op deze plek neer te zetten krijgt het weer die extra waarde van the artist is wel present. Want kunst heeft in deze tijd meer waarde than ever: ik denk echt dat als er geen kunst, poezie, muziek, literatuur, film etc zou zijn de helft van de bevolking al was doorgedraaid in dit Corona tijdperk…..

“Tegelijkertijd verwijst dit natuurlijk naar social distancing want de stoelen staan heel ver uit elkaar vastgezet tegen de rand van het platform waardoor mensen wel heel veel afstand moeten houden en hoewel de tafel uitnodigt tot contact is dat dus niet mogelijk. En ook is het een prachtig beeld van deze tijd. Die eenzame tafel en stoelen op een leeg Museumplein zoals op de bijgesloten foto. Ik denk over een jaar, twee jaar dat dit misschien wel het beeld kan zijn wat deze tijd zichtbaar maakt.

“En ik was zo ontroerd en geraakt hoe dit werk direct omarmd werd door Amsterdam. WOW. Dat er 1 op 1 poezie performances zijn gehouden, tarot lezingen, dat iemand mij mailde “Waar het eerst een plek was voor zelfverheerlijking in een toeristische attractie, is nu een plek van bewustzijn en conversatie.” en dat tegelijkertijd bijv de bekende Britse kunstenaar Sarah Maple dit heeft gedeeld dat ze het absoluut briljant vindt, dat de October Gallery in London die al 40 jaar toonaangevend is het heeft gepost, What Design Can Do in Sao Paolo etc etc Dat er in deze tijd iets bijzonders gebeurt en dat in een tijd waarin de toeristen weg zijn er eindelijk weer ruimte is dat Amsterdam van de Amsterdammers is, is prachtig. En
in het Parool stond dit weekend toevallig ook dat juist nu de gemeente Amsterdam dit ook juist graag wil.

“Maar drie dagen daarna is het weggehaald. Ik kwam erachter doordat iemand met een huilende smiley onder mijn Instagram post had gepost dat het weg werd gehaald, toen ben ik naar het plein gefietst en zag dat het inderdaad weg was. Zoveel mensen die mij daarover contacten, waaronder ook Marco Gerris van ISH die vertelde hoe erg hij het vond dat dit symbool van de stad voor deze tijd was weggehaald 🙁 Marco die net twee dagen daarvoor de Prins Bernhard Cultuurprijs heeft gewonnen, waar Amsterdam ook best trots op mag zijn. Ik vind het bijzonder dat hij toen een persoonlijke oproep heeft gedaan aan Femke Halsema en het gemeentebestuur om dit alsjeblieft terug te plaatsen omdat juist in deze tijd dit zo belangrijk is voor Amsterdam en ook hij haalde dat artikel uit het Parool aan. De link naar zijn filmpje op social media heb ik bijgesloten.”

Bijdrage en foto’s van Dadara.